CaSA: Paseo de Gracia Penthouse

Stunning Barcelona Views From Latest CaSA Refurbishment ‘WOW’ Flat

1
Briefed to create a ‘wow’ flat by a large Norwegian family looking for a second home in Barcelona, Andrea Serboli and Matteo Colombo of CaSA have proved again why they are quickly becoming our favourite architecture duo. We previously featured their stunning renovation work with the Rocha apartment, and they’ve struck again.

Tasked not only with design work this time, Andrea and Matteo also had to search out the property, eventually finding some old offices that were empty of charm but bursting with potential.

2
3
The result is this 200m² space (+ 102m² terrace), four-bedroom home, which not only impresses with its generous living space, but also its mouth-dropping views of Barcelona’s Paseo de Gracia.

‘The language [of the apartment] is meant to be stylish but unpretentious, simple but detailed, just like our clients. A sort of a warm minimalism,’ Andrea told us. We caught up with him and Matteo to find out more:

4
The Plus: When thinking of the design, how did you ensure that the interior complimented the amazing view?
Andrea Serboli:
By using the views as a reference for the materials and colors we used for the interiors.
For example: The neutral brown color that is found, declined in different shades throughout the apartment including the terrace deck, is taken from the stone façades of the buildings in front, like the Mandarin Oriental or the Fenix Building.
The dark grey of windows and metal tubes come from the slate roof of the Fenix building.

TP: Which room stands out for you?
Matteo Colombo:
The Living area with all of its opening and the curve shape is definitely the project’s asset; the way we related exterior and interior is always a theme that interests us a lot.
There’s a spot we favor which is the little square window in the kitchen, where one can seat inside or outside, sheltered. We imagined this corner for quiet contemplative moments.

5
6
TP: Tell us about some of the main challenges of transforming offices into a penthouse.
AS:
The apartment had low ceilings and even lower beams. To have all installations passing without lowering the ceiling further was a great challenge, technically. We divided rooms in order to have the walls partitions to run under them, to get them out of the space. We try to do honest architecture and we don’t like to disguise things. We prefer to transform a limit into a feature.
MC: Another challenge was to make something special out of the corridor. Having the entrance at the opposite end of the area where we wanted the living room, forced us to have a long corridor along the four bedrooms. We did not want a dark tunnel.
We widened the corridor at bedroom entrances, and placed two big mirrors to double the width. This corridor is a complex part of the project and maybe the room with most design of the whole house.

7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
Photos: Roberto Ruiz.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

comments policy

  • - Please don't leave racist, homophobic, sexist or other offensive comments.
  • - Please don't use any offensive words.
  • - Please don't use this comments section for self promotion.
  • - Please don't get too personal.